Stevija

Stevia

Nakon što sam završio s čitanjem knjige Why we get fat and what to do about it prije par tjedana, odlučio sam prehranu još više prilagoditi savjetima koje sam našao u knjizi. Jedan od savjeta je bio i ograničavanje unosa ugljikohidrata što je više moguće (uključujući čak i smanjivanje količine unesenog meda ili sličnih zdravih zaslađivača) tijekom dijete. Tada sam odlučio konzumirati steviju (Stevia rebaudiana).

SteviaStevija je naziv za skupinu biljaka iz porodice glavočika porijeklom iz Južne Amerike, a ime stevia se generički koristi za biljku stevia rebaudiana za koju englezi imaju još nekoliko imena koji su varijacije riječi sweet (slatko) i leaf (list) čime najbolje opisuju njeno glavno svojstvo :)

Ukratko, listovi stevije su izrazito slatki, te se iz istih nakon branja sušenjem i obradom odvajaju njeni slatki glikozidi koji se nakon toga mogu koristiti kao sladilo.

Svojstva stevia zaslađivača su:

 • nema kalorija
 • glikemijski index je 0
 • stabilni na termičku obradu do 200ºC čime su pogodni za kulinarstvo i pripremu jela i kolača

Također, biljci i proizvodima od biljke se pripisuju i sljedeći benefiti za zdravlje (iz narodne medicine):

 • poboljšava probavu
 • smanjuje nivo glukoze u krvi
 • smanjuje povišeni krvni tlak, pospješuje prokrvljenost
 • stimulira rad gušterače
 • antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje
 • pomaže u detoksikaciji organizma
 • jača imunitet

 

Uz steviju se vežu i mnoge kontroverze. Iako je u nekim zemljama koriste već desetljećima (Japan) jer su ostale umjetne zaslađivače smatrali kancerogeinima, u nekim zemljama bila je zabranjena do prije par godina.

U svakom slučaju, za sada je činjenica da se radi o prirodnom zaslađivaču bez kalorija i s niskim glikemijskim indeksom meni dovoljna da ga koristim.

U Hrvatskoj stevija se može kupiti u prahu, tekuća i u tableticama. Osobno, preferiram tabletice budući da se radi o točno doziranim količinama pa znam da mi je jedna tabletica dovoljna za kavu ili čaj i ne moram ništa mjeriti. Navodno je moguće kupiti i “porcijske”  vrećice koje su jednako dozirane ali iste nisam osobno vidio pa ne znam da li je to istina :)

250 tabletica je 49 kn na adresi http://www.stesweet.hr/narucite-stesweet-proizvode što je pristojna cijena. 0,2 kn po tabletici koja je dovoljna za jedan topli napitak je više nego pristojna cijena :)

Dobih i jedno dobro pitanje :) Da li mijenja okus napitaka u koje se stavlja? Uglavnom, meni se osobno čini da ne mijenja okus napitaka. Međutim, par ljudi koji su probali kažu da im je okus drugačiji i da im nedostaje šećera (iako je piće bilo slatko od stevije). Tako da, preporučam da probate (moguće je naći i manja pakiranja) i sami se uvjerite da li vam odgovara.

Spread the love

6 comments

 1. I ja sam čuo o prednostima Stevie i mogu reći da podržavam ovaj proizvod. Ja ionako jako slabo koristim šećer osim u smjesi za palačinke za doručak kada doziram samo jednu žličicu smeđeg šećera. A kada pravim čaj uz večeru, nikada ga ne zaslađujem šećerom već istisnem par kapi limuna i pola žličice bagremovog meda i bude mi fino slatko. Ni preslatko ni nepreslatko. :D

 2. Defnitivno nema one “punoće” ukusa koju daje šećer i potreban je oprez pri dodavanju u hranu, jer je postaje gorko ako se pretera – što je i najčešća početnička greška… Ja najviše volim onu zelenu Steviju (osušena i sitno samlevena biljka) i dodajem je u voćno-povrćne i proteinske smoothije. Beli prah koristim slabije, samo kada pravim neke LowCarb “kolače”…

  1. Meni su tabletice zato dobre, jer ne moram misliti koliko mi ih treba. Kava i čaj jedna, limunada 2 i to je to :)

 3. .. stevija je u biti juzno americanski korov :D, imas na placu sadnice te ak imas nekakav komadicak zemlje ili visak mjesta na balkonu mozes ju sam uzgjati. na kraju sezone (jesen) odrezes stabljike, posusis, porezes listove s “peteljkom” sameljes i eto ti veselja iz domaceg uzgoja :D

  naravno mozes i friske listove trgati i zvakati, ili stavljati u kolace

 4. Samo želim nešto ubaciti vezano uz benefite stevije. Oni se odnose isključivo na zelenu steviju, dok tzv. bijela stevija na žalost nema tih sastojaka u sebi (iako proizvođači bijele to naravno prešućuju), jer se iz biljke ekstrahira samo jedan slatki glikozid.
  Još jedna važna stvar na koju treba obratiti pažnju kada se kupuje bijela stevija-kod jeftinijih proizvoda se kao punilo često stavlja maltodextrin koji ima duplo veći GI od šećera, zato čitajte deklaracije :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *