Marketinški zdrave namirnice

muesli

Krenuli ste na dijetu ili odlučili trajno promijeniti režim prehrane. Odričete se šećera, alkohola, prerađenih ugljikohidrata, masti… Za sve tražite zdravije alternative. Pripazite se marketinških poruka, “istraživanja” na uzorcima od 50 ljudi, natpisa zdravo, bio, prirodno i slično. Uzmite proizvod koji vas zanima, pročitajte tablicu nutritivnih vrijednosti i sastav proizvoda. Izbjegavajte one proizvode koji u sastavu imaju stvari koje ne jedete u svom programu prehrane i izbjegavajte koliko je moguće umjetne boje, zaslađivače, loše E brojeve i ostalo. Ja sam se odlučio jesti proizvode koji imaju minimalno ugljikohidrata (a posebno izbjegavati prerađene ugljikohidrate kao što su šećeri, brašna i slične stvari) tako da najviše obraćam pozornost da proizvodi ne sadrže šećere (kao ni druge loše nadomjestke koji se kriju pod kreativnim imenima poput glukozno-fruktoznog sirupa i slično). Pošto mi se takav način prehrane pokazao učinkovit u skidanju kilograma i vraćanju rezultata krvnih nalaza u normalu, ostajem pri njemu. Ako ste vi pod nekim drugim režimom prehrane, pazite da se proizvod uklapa u njega sastavom, a ne marketingom. Također, pazim (koliko je to moguće) da proizvod ne sadrži kemikalije čije ime ne znam pročitati :)

Ovo su neki od proizvoda koji se reklamiraju zdravim, prirodnim ili slično, a to nisu.

Dijetni ili light sokovi

Koliko god ovi sokovi bili lišeni šećera i ostalih zaslađivača bogatih ugljikohidratima i bez kalorija postoje sumnje (i istraživanja) koja povezuju konzumaciju ovih sokova s debljanjem i nekim vrstama raka. Iako istraživanja nisu masovna ili ne traju dovoljno dugo za 100% pouzdane rezultate, bolje je ne riskirati. Ionako, osim kratkotrajnog zadovoljstva okusom (iako meni osobno većina tih sokova nije ukusna) ovi sokovi vam ne pružaju nikakve (nutritivne) vrijednosti zbog kojih biste ih konzumirali. Nemaju vitamina, minerala, masti… Ako već ne možete bez sokova, sokovnik u ruke i kombinirajte omiljeno voće i povrće, otkrivajte nove okuse i unesite nešto kvalitetno u organizam.

 

Muesli

Bez obzira na proizvođača ili vrstu istih, većina muesli koje možete pronaći na tržištu sadrže dodane šećere. Iako su nam godinama pokušavali nametnuti muesle kao zdravi doručak oni to uglavnom nisu. Ako se stvarno potrudite i pročitate prijedloge porcija za serviranje, količinu šećera i ugljikohidrata koje ista sadrži te kalorijsku vrijednost vidjet ćete da unosite previše šećera ili kalorija (ovisno o tome što pratite) u sebe. Npr. Podravka Provita (kako to dobro zvuči) crunchy muesli na 100 gr sadrže 23.5 gr šećera. Skoro kao i obična Coca-Cola.
Naravno, postoje i muesli bez dodanih šećera. Uglavnom se radi o zobenim pahuljicama s dodatcima pšeniničnih, kukuruznih i rižinih pahuljica i suhog voća i/ili orašastih plodova. Nisu baš ukusne kao čokoladni jastučići, ali su zato zdravije :) Samo je potrebno dobro prostudirati sastav i nutritivne vrijednosti na pakiranju :)

 

Gran Cereale i slični integralni keksi

Igranje na kartu “bogato vlaknima”, integralne žitarice i slično je moderno zadnjih par godina. Neki od tih keksa su više-manje OK: integralne žitarice, suho voće, malo meda ili nekog drugog sirupa, oko 10 grama šećera na 100 grama, 10 grama vlakana. Ali mnogi drugi iza krinke integralnog, zdravog i super keksa kriju 30 grama šećera na 100 grama, 3-4 grama vlakana i još dosta namirnica koje ne služe ničemu nego kratkotrajnom uživanju u okusu i laganom skupljanju kilograma. Slično je i s onim pločicama o riže i mnogim drugim desertima koji se skrivaju na policama sa zdravom hranom u super marketima.
Ako volite ovakve slatkiše, obvezno ih uzmite nekoliko u ruke i pročitajte sastav te uzmite one s najmanje šećera i najviše vlakana. Ili ih zamijenite nekim drugim pločicama od žitarica s medom, smokvenjacima i sličnim. Jednako slatko i kalorično, ali bar nije slađeno rafiniranim šećerima nego onim prirodnim iz meda ili voća. Ili napravite sami neki dessert tipa Pjene od jabuka s kupinama

Uglavnom, ovakve liste bi se mogle pisati danima. Cilj posta nije da prestanete kupovati gore navedene proizvode nego da prilikom kupovine obratite pozornost na to što kupujete, zašto vam je to potrebno, od čega se sastoji hrana koju konzumirate i da razmislite da li vam je ista stvarno potrebna. Za sve navedeno postoje zdravije alternative :)

Spread the love

4 comments

 1. Super tekst! Slažem se gotovo 100% u svemu.
  Dijetne i light napitke ni ne koristim. Čak niti one light jogurte jer oni nisu uopće zdravi. Prema nutrition fact ćeš primijetiti kako gotovo nema masnoća, ali zato su ugljikohidrati veći što znači da ima više šećera od masnoća. Za naše tijelo je najbolje da u isto vrijeme iskoristi i proteine, ugljikohidrate i masnoće. Npr. light jogurt s 0,05% masti i 4,6 g ugljikohidrata će napraviti od našeg tijela tako što će najprije iskoristiti sav šećer i taložiti ga jer mu je jednostavnije nego tražiti to malo masti koje se gotovo ni ne osjećaju. Npr. 4,7 g proteina, 4,6 g ugljikohidrata i 2,8 g masnoća je relativno OK jer tijelo u isto vrijeme raspoređuje SVE! Ako sam u krivu, neka me se ispravi, ali tako sam čitao.

  Što se tiče muslija, u pravu si, oni su izvor dodanog i potpuno nepotrebnog šećera. Čak niti ja koji trebam dodati na težinu ne idem za muslijima. Volim zobene sa suhim i orašastim voćem iz rinfuze i to je to. Čitao sam na portalu Zdrave Krave kako je prihvatljivo uzeti muslije s time da se obrati pažnja na omjer šećera na 100 g proizvoda. Ako je do 20 g šećera na 100 g muslija, to je OK. Više od toga je nepotrebno i doslovce krcato čistim šećerom.

  Isto obraćam pažnju na integralne kekse. Npr. imao sam priliku jesti Grancereale kekse i prema nutrition fact sam vidio da ima puno manje grama šećera od ukupnih grama ugljikohidrata. A i određujem si kalorijski doprinos prihvatljiv meni i on je uvijek do 50 – 60 g što je pola gramaže šećera određena na 100 g keksa. :)

  U svakom slučaju – umjerenom i zdravijom prehranom – ne bi trebalo biti problema sa kilogramima. :)

  1. Zato što nitko ne zna gdje su sve ti svi proizvodi bili skladišteni, kako su uzgajani i ostalo. :)

 2. Uglavnom čisto kao dopuna ovako stoje stvari: kod light proizvoda “bez šećera” dodaju se umjetni zaslađivači kao što je npr. aspartam, saharin K Acesulfam (čak sam vidio i Na). Uglavnom ti spojevi su za iste količine više desetaka puta slađi od šećera pa ih se malo stavlja. Međutim ti spojevi metabolizmom daju toksične spojeve koji mogu uzrokovati određene tegobe, spominje se i rak želuca primjerice. Da ne govorim da povećani unosi kalija ili natrija nisu dobri za srce. A što se tiče ostalih proizvoda činjenica je da se u njih dodaje previše šećera zbog tkz. praga slatkog. Naime šećer ima neke blage sličnosti sa narkoticima pri čemu povećanim konzumiranjem šećera sve manje osjećamo njegovu slatkoću, sve do granice od 10%. Dakle na 10% šećera ili više svi mi osjećamo da je nešto slatko i uglavnom se zbog toga tolike količine i stavljaju. Da ne govorim da se u mnogim slučajevima koristi jeftina fruktoza koja je primjerica štetna za djecu, a nije baš ni za odrasle super konzumirat je u prevelikim količinama, jer mi u organizmu možemo koristiti glukozu najbolje, pa se fruktoza mora prevest u taj oblik.

  Uglavnom sve stoji u ovom tekstu, izbjegavajte prezaslađene stvari, ako ništa čisto da ne otupite na prirodno slatke stvari :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *