Začini

začini

začiniOsim što hranu čine ukusnijom, začini mogu doprinijeti i našem zdravlju. Nisu svi začini jednako zdravi, niti volimo ukuse koje neki začini daju našoj hrani, ali ispravnim kombiniranjem namirnica i začina možemo dobiti ukusna i zdrava jela. U našoj kuhinji uvijek imamo sljedeće začine:

  • Češnjak
   Češnjak normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi. Također, prema nekim istraživanjima, češnjak je jedno od najboljih sredstava u prevenciji i liječenju začepljenja krvnih žila. Snižava razinu štetnog kolesterola (LDL) u plazmi te istodobno povećava koncentraciju zaštitnog kolesterola (HDL).
  • Cimet
   Regulira krvni tlak, pomaže povećanju (dobrog) HDL kolesterola, smanjuje razinu šećera u krvi te ima protuupalno djelovanje. Jelima daje zanimljiv, orijentalni okus.
  • Đumbir
   Začin bez kojeg jela u woku sigurno ne spremate. Orijentalni i blago ljuti okus daje odličan okus jelima. Moguće ga je naći kao svježi korijen ili osušen i samljeven začin. Smatra se da pospješuje rad srca, sprječava nastanak krvnih ugrušaka, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sustav Jedan od bitnih sastojaka đumbira je kurkumin, koji ostaje u probavnom traktu i štiti od razvoja polipa i moguće raka.
  • Curry
   Iako ime originalno dolazi od indijskih, jako začinjenih kuhanih jela, curry je na našim prostorima ime za mješavinu južnoazijskih začina (obično jarko žute boje). Mješavina se sastoji od korijandera, kurkume, kima i piskavice. Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. Većina začina u mješavini ima mnoga ljekovita svojstva koja bi bilo teško istaknuti u ovako kratkom postu, ali generalno curry se preporuča kao pomoć probavi i za poticanje rada jetre te predstavlja zaštitu od mnogih bolesti srca.
  • Kajenski papar
   Kajenski papar bogat je kapsaicin (kao i neke druge vrste suhih i mljevenih ljutih papričica) koji djeluje protuupalno i pomaže kod probavnih tegoba.

 

Spread the love

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *