Zelena karta – počinju prijave

Kip slobode

Kip slobodeAko ste me redovito čitali, sjetit ćete se da smo prije par mjeseci Marina i ja izvučeni kao dobitnici zelene karte. Ukratko, zelena karta (službeno green card) je trajna radna i boravišna dozvola za USA s kojom se možemo preseliti u Ameriku i tamo početi raditi.

Postoji nekoliko načina na koje možete dobiti zelenu kartu i svi su više ili manje komplicirani, skupi i dugotrajni: ženidba/udaja za američkog državljanina, velika investicija u USA gospodarstvo, posao od izuzetne važnosti za neku veću USA kompaniju, iznimna postignuća u sportu, kulturi, znanosti… i slično. Najjeftiniji način za dobiti zelenu kartu je “diversity visa lottery” ili popularno zvani greencard lottery. Naravno, ovaj postupak je dugotrajan, zahtijeva puno sreće, nešto strpljenja i jedan je od najjeftinijih.

Ovaj post pišem iz razloga što u utorak, 2. listopada 2012. godine započinju prijave za DV Lottery 2014 program. Prijave traju mjesec dana tijekom kojih se potpuno besplatno i samostalno možete prijaviti za izvlačenje i osvojiti priliku za (boljim) životom u USA. Rezultati izvlačenja bit će poznati 1. svibnja 2013 godine, a ukoliko vas izvuku moći ćete se u USA useliti 2014 (zbog čega se program i zove DV-2014. Savjetujem i napominjem da sve prijave za lutriju obavljate na službenim stranicama programa na adresi https://www.dvlottery.state.gov/ i da se ne navučete na različite reklame koje vam obećavaju veće šanse za dobitak greencarda ili prijavu u vaše ime.

Iako su sve upute pristojno napisane na službenim stranicama, bitno je napomenuti da se prijavite samo jednom. Višestruke prijave vas mogu koštati izbacivanja iz izvlačenja (i šanse za osvajanjem). Iz tog razloga je bitno da sami vodite računa o prijavi, da se ne prijavljujete niti na jednom drugom mjestu osim službenog i da čuvate podatke o prijavi koje ćete dobiti u zadnjem koraku. Bez tih podataka nećete moći provjeriti da li ste izvučeni a osoba koja se tih podataka dokopa dolazi u poziciju ucjenjivati Vas.

Da ne duljim, od 2. listopada do 3. studenog imate šansu prijaviti se. Nemojte je propustiti jer će Vam kasnije biti žao. Na internetu postoji mnogo siteova koji se bave problematikom zelene karte i lutrije za dobivanje zelene karte. Ja vam predlažem da pratite web http://www.zelenalutrija.com/ na kojem se okupljaju ljudi s prostora bivše Jugoslavije koji su dobili zelenu kartu putem lutrije ili već godinama igraju zelenu lutriju i prijavljuju se u nadi da će je osvojiti. Tu možete pronaći puno korisnih informacija kao i dosta linkova na blogove i iskustva onih koji su na taj način preselili u Ameriku. Njihova iskustva vam mogu pomoći ako ste neodlučni oko prijave, ne znate kako biste se snašli u Americi ili vas jednostavno zanimaju iskustva iz prve ruke.

Ispod prilažem i video koji je pripremila američka ambasada u Beogradu u kojem Vam i oni skreću pozornost da ne nasjedate na različite ponude za sudjelovanjem u green-card lotteriju nego da se prijavite isključivo na službenom siteu.Link za video je http://www.youtube.com/watch?v=V4S5LxpQhN0

Spread the love

26 comments

 1. Prema nekim statistikama za Hrvatsku su sljedeći brojevi po godinama (prvi broj je broj izvučenih dobitnika Green Carda, a drugi broj prijavljenih):
  2008: 41 / 2426
  2009: 75 / 2497
  2010: 74 / 2141
  2011: 97 / 2859
  2012: 107 / 3032

 2. Zadnje 2 godine igram i ništa. Sad čekam sljedeći mjesec ne samo jer su onda prijave za dv2014 neg i onda možda izvuku nove sretnike za prošlogodišnji dv2013. Tako barem piše na stranici. Jedino me zanima kakve su uopće šanse u RH i dali je problem ak me u 10. mjesecu izvuku za dv2013 a isti mjesec sam se prijavio za 2014?

  1. Izvlacenje je 1.10. pa ako te tada izvuku onda se nemoj javiti za dalje. Zelim ti srecu i nek te izvuku 1.10 da ne moras opet u proces :) Inace sanse u Hrvatskoj su ti oko 1:50 da te izvuku sto nije malo

   1. prije je pisalo 1.10 a sad piše : “The Department of State may select more DV 2013 entries on October 22, 2012 at noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4).”. Zato me i frka da nebi ispalo da sam se dva put prijavil. 1:50 ne zvuči tak loše. Nadajmo se da ak nebude ništa od 2013 pa da onda treća sreća nešto izvuče :)
    Usput dok ste vi osvojili vizu jel ste se odlučili za Ameriku il ste ipak ostali?

    1. ups, nisam to primijetio. onda se svakako prijavi.

     mi smo usli dalje u proceduru (poslali papire) i cekamo termin za intervju

    2. Evo, ja gledam na http://www.dvlottery.state.gov/ESC/ (“Entrant Status Check” – provjera statusa) i piše: “Please note that more entries may be selected on October 1, 2012 at noon (EDT), and we encourage you to keep your confirmation information to check again at that time to see if you have been selected.”

  1. Koliko sam citao iskustva drugih nema nikakvih problema. Ja sam imao turisticku na 5 godina i ulazio sam i izlazio bez problema dok sam igrao green card lottery

 3. Bok, dajte mi recite gdje da se slikam za prijavu ..koliko sam vidjela tamo u DV2014 uputama čini se jako komplicirano jer navodno ako slike ne valjaju diskvalificiraju te, pa eto ak nije problem jel ko zna di da se slikam pa da mi to tamo stave na usb da nemam problema…?
  Hvala

  1. Mi smo se slikali u nekom od foto studija u Petrinjskoj (u Zagrebu) koji inace slikaju i za vize. Dobili slike na usbu i uploadali. Oni su napravili sve u skladu s uputama koje smo im isprintali i odnijeli. Trosak 50kn po osobi

 4. Bok,

  molila bih kontakt osobe kojoj se mogu obratiti u vezi jedne informacije odnosno maila kojeg sam primila od U.S. Department of State – United States Permanent Resident Card.

  Hvala unaprijed,

  Tina

 5. MOJA DJECA OD 4.5 GODINA I 1 GODINU IMAJU AMERICKO DRZAVLJABSTVO ALI JA I ZENA NEMAMO JER NISMO USPIJELI SREDITI DOK SMO BILI U USA ,VRATILI SMO SE NA VRIJEME DA NEBI SMO DOBILI DEPORTACIJU ,PRIJAVIO SAM SE NA LUTRIJU ,STA MISLITE DALI CE SE UZIMATI STA U OBZIR POSTO SU NAM DIJECA AMERICKI DRZAVLJANI I DALI POSTOJI NEKI DRUGI NACIN DA ODEMO TAMO STIM DA NE CEKAMO DOK DIJECA NAVRSE 18 GODINA .

  1. Obzirom da se radi o lutriji, nikakvi parametri nebi trebali imati utjecaja. Zelim vam puno srece i da vas izvuku. Za ostale nacine dobivanja zelene karte ne znam detalje, posjetite neki od stranih immigration foruma za vise slicnih iskustava

 6. Pozdrav! Sta mislite mogu li sad za ovogodisnju lutriju da iskoristim sliku koju sam koristio za dobijanje americke j1 vize ovog leta, posto je malo starija od sest meseci a mislim da odgovara zahtevima koji su postavljeni na lutriji. Razmisljam cim je odgovarala za vizu da je dobra i za ovo

  1. Ja nebih. Pise ne starija od 6 mjeseci a kako imanj vec fotografiju u bazi lako mogu utvrditi da je starija

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *