O projektu

Većina onih koji su započinjali različite dijete znaju da je najteže kontrolirati se. Ja do sada nisam imao problema s tim. Moj problem je bio zadržati postignute rezultate. Zato ću ovaj pokušaj preobrazbe svojih prehrambenih navika pratiti javno – kako bih pomogao onima koji posustanu u držanju dijete i kako bih pomogao sebi doći do zacrtanog cilja i dugoročno zadržati ostvarenu težinu. Vjerujem da vam neće biti dosadno pratiti taj put :)

Osnovni princip kod promjene prehrane koju sam uveo i koji pratim na ovom blogu je smanjivanje unosa ugljikohidrata. Težim izbaciti prerađene ugljikohidrate iz prehrane te se hraniti hranom bogatom proteinima i mastima. Postoji više popularnih dijeta koje se temelje na ovom ili sličnom načinu ishrane (LCHF): Atkins, Paleo, South Beach… Ja se osobno ne držim niti jednog programa. Držim se generalnih načela: jedem meso, ribu, povrće, voće, jaja, mliječne proizvode, orašaste plodove. Izbjegavam šećere (kolače i slatkiše), tjestenine, kruh, krumpir, rižu, muesle.

Primjetit ćete da dosta gore nabrojanih dijeta preporuča izbacivanje voća radi veće količine šećera koje isto sadrži. Ja voće jedem u normalnim količinama. Ne prejedam se, ali ga pojedem kao međuobrok ili dessert. Smatram ga i poslasticom kojom se nagrađujem i motiviram za dalje. Obzirom da (što se vidi iz bloga) ovaj način prehrane (meni) pokazuje odlične rezultate, nemam ga potrebe mijenjati.

 

Autor: Nenad Motika (www.linkedin.com/in/nmotika)

Spread the love

1 comment

 1. Dragi Nenade,

  Mi smo http://blenderonline.rs/

  Sajt okuplja na jednom mestu najnovije postove iz kategorija: hrana, moda, beauty, lifestyle i craft. Voleli bismo da nam se pridružite sa svojim sajtom :)

  Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju.

  Puno pozdrava,
  Sanja

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *