San Francisco, dan drugi

Danas smo odlucili obici sami grad uz pomoc uputa recepcionera i nase knjige vodica.

Tako smo krenuli sa Pierom 39, koji je na svega 3-4 minute od naseg hotela, to je mol (ima ih nebrojeno mnogo po obali, i nazivaju se brojevima); sreli smo puno pitomih galebova:

dsc00987.jpg

glavna atrakcija su morski lavovi:

dsc01017.jpg

uz taj mol je i marina za jahte i jedrilice; te je to veeeliki shopping mol sa preko 100 trgovina i 20ak restorana. Takodjer, to je polazisna stanica za izlete brodovima;

Sa tog Piera (mola) se vidi i Alcatraz:

dsc00962.jpg

Poslije toga smo krenuli u grad, te se odlucili odvesti sa tzv. cable carom, to je nekakva vrsta tramvaja, koji se penje i spusta po brdima slicno kao uspinjaca kod nas, recimo :) To je bilo zabavno iskustvo. A ulice u San Franciscu su prilicno strme :) Sada mogu sa sigurnoscu tvrditi da je voznja po sarajevskim brezuljcima prava zezancija prema ovim brdima ovdje :D Osobe koje upravljaju tim cable carom se zovu gripmani.

dsc01044.jpg

dsc01054.jpg

dsc01072.jpg

Vidite gdje smo se popeli :)

Nismo mogli odoljeti da se ne provozamo i po najzavojitijoj i valjda najstrmijoj ulici ovdje, tj dijelu ulice Lombard (street). Slike u nastavku. Filmic ovdje.

dsc01192.jpg

dsc01196.jpg

Promet je lud, nisu bas normalni :) Vecina raskrizja ima 4 STOP znaka. I onda svi stanu i bleje tko ce prije krenuti. Pravilo je (tako kazu domaci) da prvi krece onaj ko je prvi dosao na raskrizje i stao na znak stop. Uz to -na vecini raskrizja je zabranjeno skretanje ulijevo. Tako da se nama vec 2 puta dogodilo da smo obisli pola grada da bi dosli od tocke A do tocke B. Kako je grad prilicno jednostavan, osim tih jednosmjernih ulica, navigaciju ne koristimo. Takodjer, kao i u Los Angelesu, ako nije izricito zabranjeno, smije se skretati desno na semaforu i ako je crveno, naravno ako je krizanje pregledno te ne nailazi vozilo ili pjesak koji ima zeleno. (OK, pjesaci imaju crveno i bijelo svjetlo a ne crveno i zeleno, al sad…). Da bi voznja bila jos teza – vecina horizontalne signalizacije tj bijelih crta na cestama je izblijedila te je nemoguce procijeniti koja je traka gdje. U odnosu na Los Angeles totalni kolaps i dezorganizacija. A mislim da je cak i Zagreb pravi primjer kako se treba odvijati promet, i kako nacrtati crte na kolnicima, i kako regulirati semafore. A tek koje nebuloze od semafora imaju, ma morat cemo to poslikati. Gori puno crveno, a ispod njega zeleni x :) Pa ti misli smijes li ili ne smijes proci kroz raskrizje.

Vidjeli smo Union square:

dsc01202.jpg

dsc01083.jpg

Kinesku cetvrt:

dsc01148.jpg

dsc01113.jpg

dio oko Levi’s squarea (jeste li znali da traperice Levi’s potjecu iz San Francisca?),

vidjeli smo najvisu zgradu u San Franciscu (48 katova, 260 m, 76. najvisa zgrada na svijetu, zove se Transamerica Pyramid):

dsc01155.jpg

fotografirali smo Bay Bridge o kojem smo pisali prije dan-dva (onaj sa po 5 traka u svakom smjeru, na 2 nivoa):

dsc01187.jpg

i malo cvijeca za kraj :)

dsc01206.jpg

Da ne bi sve bilo idilicno, kisa je pocela padati kasno poslijepodne, i evo sada cujem kako vani rominja.

Sutra je novi dan, imamo isplanirano dva “izleta” – obilazak grada u trajanju od 4 sata sa vodicem, te odlazak na Alcatraz. Pa navecer naravno slijedi report o tim izletima, ako nas ne zatvore u zatvoru ;) (Vezano za to, vecina “suvenira” ovdje oko naseg hotela su upravo zatvorske crno bijele uniforme u svim velicinama.. od velikih jednodijelnih muskih, preko zenskih haljinica, sve do djecjih bodica.)

Spread the love

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *