Dan 4 – Kennedy Space Center

Danas nešto ozbiljnija tema – prekrasan, beskrajan svemir i čovjek u njemu. :P

Obzirom na to da je danas praznik u USA (Martin Luther King Day) odlučili smo izbjegavati obiteljska okupljališta i odvesti se do sat vremena udaljenog  Kennedy Space Centera.

Od samog ulaza (kao i na svim drugim mjestima u USA) – organizacija, organizacija, organizacija. Odabrali smo turu koja nas vodi do samih lansirnih platformi (naravno – u granicama sigurnosti, ipak smo u USA). Kompleks centra je ogroman. Iako vodiči navode da je za obilazak dovoljno četiri do šest sati – praksa je pokazala nešto sasvim drugo – vrlo lako se u njemu ostaje i cijeli dan, a da pri tome ostane nekoliko stvari za sljedeći put (kada se neki od nas presele na Floridu).

Prije odlaska na trosatnu vožnju do platformi, pogledali smo film koji NASA koristi za samopromociju/regrutaciju novih zaposlenika. Tijekom cijelog filma i kroz prateće elemente (edukativne filmiće, interaktivne igrice i sl.) inzistira se na tome da NASA nije samo uzaludno potrošen novac na istraživanje svemira – NASA je znanstvena ustanova koja kroz istraživanje svemira i popratne projekte unapređuje život na Zemlji (u segmentu medicine, prije svega).

Tura po centru je poprilično zanimljiva (ok, kako kome ;) ) – pogledali smo lansirne platforme iz različitih kuteva, upoznali procese pripreme space shuttle letjelica za lansiranje i u osnovnim crtama upoznali povijest, sadašnjost i budućnost NASA programa. U cijelom komplekcu postoje samo dvije platforme dovoljno velike za lansiranje space shuttle-a – 39a i 39b. Na lansirnoj platformi 39a trenutno se rade pripreme za lansiranje space shuttle-a 07.02.2010. Na platformi 39b su u tijeku pripreme za novi program Constellation.Posljednja stanica prije završetka ture je bila Apollo/Saturn V Center – u kom smo imali prilike “u živo” vidjeti odnos prostora za posadu i pogonsko gorivo – definitivno ne ide u korist klaustrofobnim ljudima.

I da još jedna zanimljivost: Kennedy Space Center se nalazi na otoku Merritt koji je ujedno i rezervat (Merritt Island’s National Wildlife Refuge), pa smo tijekom ture imali prilike vidjeti nekoliko aligatora, puno ptica i dva gnjezda bjeloglavog orla na kojeg su stanovnici USA izuzetno ponosni :)

Obzirom na to da je dan poprilično brzo prolazio – zaključili smo da imamo vremena pogledati još samo jedan film u IMAX-u (o ekspedicijama na Mjesec) i isprobati simulator launcha letjelice. Zanimljivo iskustvo, ali definitivno ne zahtjeva silne disclamere prije ulaska u improviziranu kabinu.

Naporan dan se lagano bližio kraju – neki od nas su inzistirali na eksperimentu zvanom – lokalni restoran s kubanskom kuhinjom koji je završio totalnom katastrofom, ali i to je dio iskustva :)

Spread the love

Leave a comment

Your email address will not be published.