Dan 8 – Sintra, Boca do Inferno, Cascais, Estoril

Danas smo uranili, već prije 9 nas je mini bus pokupio za izlet van grada, kao što piše u naslovu, u Sintru, Cascais…

Sintra je romantičan kraj u blizini Lisabona, utočište je za usamljene i idealan za zaljubljene. Kako kažu – treba Sintru vidjeti vlastitim očima, jer svaka osoba ima svoju jedinstvenu perspektivu i doživljaj ovog kraja. Najsavršenija kombinacija planina, oceana i plaža, spomenika, prekrasne prirode..  Proglašena je UNESCO-vom baštinom. Nije ni čudo da su je u prošlim vremenima upravo kraljevske obitelji odabirale kao mjesto za odmor.

Prva stanica u Sintri je bila Palácio da Pena, sagrađena u 19. stoljeću. Gotovo cijela palača stoji na stijeni.

Povijest govori da je u srednjem vijeku sagrađena kapela Gospe od Pena na vrhu brda iznad Sintra, prema tradiciji, nakon što se ukazala Djevica Marija. U 15. stoljeću je tu sagrađen samostan darovan redu svetog Jeronima. Stoljećima je tu stanovalo svega nekoliko redovnika. U 19. stoljeću kralj Ferdinand 2. odlučuje preuzeti samostan (koji je u međuvremenu stradao i od munje i od potresa), zajedno sa okolnim zemljištem i još nekoliko građevina. Ostatke samostana je 1847. transformirao u u palaču koja će služiti kao ljetna rezidencija za portugalsku kraljevsku obitelj. Nakon smrti Ferdinanda 2. palaču je preuzela njegova druga supruga grofica od Edla. Ona je palaču prodala kralju Luisu koji je često sa obitelji boravio u njoj. 1889. je država kupila palaču, a nakon revolucije 1910. je proglašena nacionalnim spomenikom i pretvorena u muzej. Posljednja osoba iz kraljevske obitelji koja je spavala u palači je kraljica Amelia.

Unutrašnjost palače je prekrasna, većina namještaja je očuvana i izložena. Nažalost, zabranjeno je fotkanje unutrašnjosti. S terase palače je spektakularan pogled prema Atlantiku i Lisabonu.

na dnu je galerija sa više fotografija

 

Poslije palače Pena krenuli smo u obilazak parka s palačom i kapelom – Quinta da Regaleira.

Prekrasno! Kakva priroda, puteljci, spomenici, biljke, fontane, klupice, bunari, pećine.. i na kraju – kapelica i palača. Opet kao iz Disneylanda! :) Samo ne tako šareno kao palača Pena :) Neću puno pisati, čitajte wiki link koji sam stavila! Evo panorama koju je Nenad napravio u kapelici, klik ovdje!

 

na dnu je galerija sa više fotografija

Malo smo odmorili od hodanja uz fantastičan ručak na glavnom trgu u staroj gradskoj jezgri. Iako restoran izgleda tipično turistički jela su bila netipično ukusna i lijepo aranžirana. Šteta da nismo imali vremena još malo sjediti na suncu. Slijedeća stanica je bila već u 3 sata – preko puta restorana.

Palácio Nacional de Sintra

Ova palača nije tako impozantna i zanimljiva kao palača Pena, ali je najbolje sačuvana srednjevjekovna palača u Portugalu, naravno pod zaštitom UNESCOa.

Panorama koju je Nenad napravio, primjetite pločice po zidovima, i bogato ukrašene stropove. Klik ovdje.

na dnu je galerija sa više fotografija

Nakon 3 palače u jednom danu, sjeli smo u naš mini bus, s kojim smo još posjetili Boca do Inferno, gdje je ocean svojim valovima oblikovao rupe i pećine u stijenama. Navodno je to ujedno i mjesto mnogih samoubojstava.

na dnu je galerija sa više fotografija

Poslije toga smo posjetili mjesto Cascais, gradić uz more, 30 kilometara zapadno od Lisabona, s oko 35 000 stanovnika. To je jedna od bogatijih portugalskih općina. Nekad je bilo ribarsko naselje a danas je popularno mjesto za odmor domaćih i stranih turista.

na dnu je galerija sa više fotografija

A evo i galerije. Žao mi je što nema strelice za listanje fotki, nego ćete fotke morati gledati jednu po jednu. Nisam instalirala plugin za ovu funkcionalnost. Budem jednog dana :)

Još smo sutra ovdje, planiramo posjetiti neke muzeje koje smo propustili prethodnih dana, a onda se vraćamo u Zagreb.

Do čitanja, LP

M & N

Spread the love

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *