Savršen ručak

Skuta sa šparogama

Ovakav produženi vikend savršen je za odmor u Istri. A Istra je savršena destinacija za odmor :) A što je definicija savršenog odmora? Vjerojatno je različita za svakoga od nas, ali isključivanje od svakodnevnih briga i problema u kombinaciji s dobrom hranom ne može biti loš odmor. Čak štoviše, dobra hrana će odagnati sve probleme. Bar na par sati. Samo se treba prepustiti uživanju.Za današnji ručak odlučili smo posjetiti hotel San Rocco u Brtonigli gdje smo bez gledanja jelovnika poslušali preporuku vlasnice i naručili vrhunski riblji slijed. Popis jela je dugačak, ali radi se o manjim porcijama vrlo ukusne i lijepo dekorirane hrane koja predstavlja užitak za oči i nepce. Sparena sa biranim vinima čini savršen ručak. Krenimo redom.

Za couvert smo dobili pjenu od skute s divljim šparogama, domaći kruh i domaće maslinovo ulje. Teško se odlučiti što je bolje ili ukusnije. Ipak, pjena od skute sa šparogama i jagodom izgleda fotogeničnije pa objavljujem samo sliku toga. Maslinovo ulje s toplim integralnim pecivom nije fotogenično, ali je vrlo ukusno. Hladno predjelo: rakovica sa sladoledom od rakovice. Vrlo uspio eksperiment. Sam sladoled ima preintenzivan okus rakovice, ali kada se jede sa rakovicom je savršen.

Za toplo predjelo dobili smo domaće raviole punjene brancinom i posute crnim tartufima. Odlična i vrlo neobična kombinacija.

Glavno jelo je stvarno posebno. Filet grdobine u aromatičnim travama, ispod palenta i mahune i gore jakopska kapica. Vrhunski spoj okusa. Šteta je što ta riblja jela nekada nisi toliko fotogenična koliko su ukusna. Ili je možda problem u tome što ne nosim fotić nego iphone koji ipak nije savršen za fotkanje. Uglavnom, iako na fotki jelo nije ispalo savršeno, radi se o odličnoj kombinaciji okusa.

Onda smo naručili desert. A prije deserta smo dobili pred desert kao iznenađenje. Za predesert smo dobili sorbet od jagoda i mente. Isti je bio savršen, i vjerujem da bih svaki dan mogao pojesti veliku čašu istog :) Ne znam koliko bi to bilo zdravo, ali takvo osvježenje je teško pronaći u desertima. I za kraj smo dobili semifreddo od tartufa i čokoladnu tortu (Lindt čokolada, 70%). Teško se odlučiti što je bolje. Iako je naš domaćin koji nas je odveo u San Rocco rekao da je semifreddo ženski desert, meni je sjeo odlično i preporučam ga od srca. Čokoladna torta je više nego ukusna i korektna. Ali, ruku na srce, čokoladnu tortu može se pojesti i u Zagrebu, ali semifreddo od tartufa ne može i bilo bi ga šteta propustiti.

Nakon San Rocca spustili smo se u Umag, caffe-bar Spritz na kavu u proširenom sastavu. Mjesto je vrlo simpatično (originalno uređen kafić koji ima odličan izbor novina i društvenih igara za ubijanje vremena). Osim navedenog, poslužuju i gotove Cremalat kolače koji su (obzirom da se radi o proizvedenim a ne pravljenim kolačima) stvarno odlični i super izgledaju. Isprobali smo Malina Mou i Chocolate Heaven (jer drugih nije bilo danas u ponudi) i ako negdje naletite na Cremalat ponudu, ne propustite ih isprobati.

Naravno, ovakav post nebi bio zanimljiv bez slika. Slike su sve ispod u galeriji. Nisu redom, ali lako ćete prepoznati o čemu se radi :)

Par napomena: post nije sponzoriran i danas sam svjesno prekršio svoj režim prehrane. Moram se nagraditi za postignuti uspjeh a ujedno i organizmu unijeti malo promjene. Naravno (osim kolača) pazio sam da se ne prejedem. Nagradio sam se i s malo vina. Kozlovićeva Santa Lucia se ipak ne propušta.

Spread the love

3 comments

  1. I ja osobno volim Istru što se tiče izbora za odmor. Tamo su mi mjesta ljepša nego ona u Dalmaciji. Može biti da tako mislim jer sam previše godina provodio na odmorima u Dalmaciji nego po Istri.

    A ovaj ‘grešni’ post – potpuno si zaslužio i nema ništa što ne možeš popraviti s vremenom. Neka si se lijepo počastio u ime upornosti i truda oko svojih kilograma.

    Slike su odlične, a morao sam brzo iksati onu stranicu Cremalat koliko su slike ubitačne. :D
    Koliko se vidi sa slika, komad torte na drugoj slici po redu mi se čini primamljiv. :)

Leave a comment

Your email address will not be published.