Sarajevo – Bosna

Gulaš i lepinja u restoranu Dveri

Došlo je vrijeme da dodam i novu kategoriju na blog, a to su putovanja. U novoj kategoriji ću objavljivati kratke osvrte na posjećene destinacije i preporuke za mjesta koja smo posjetili i preporučujemo i drugima da ih posjete (od turističkih atrakcija do restorana). Prvi post u novoj kategoriji zasluženo pripada mom rodnom i omiljenom Sarajevu koje smo posjetili tijekom zadnjeg produženog vikenda (od 22.6. do 25.6.2012). Ovaj put smo željeli posjetiti neka mjesta na kojima do sada nismo bili (uobičajene destinacije poput Vrela Bosne smo posjetili više puta :)) tako da smo posjetili 2 muzeja – kuće: Svrzinu kuću i Despića kuću.

Svrzina kuća je primjer sačuvane tradicionalne bosanske kuće koja je pretvorena u mali muzej u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa životom bosanskih obitelji tijekom 18. i 19. stoljeća. Lijepo uređena kuća omogućit će vam kratki povratak u prošlost i upoznati vas s izgledom i nazivima pojedinih dijelova kuće i namještaja za koje ste čuli ali ih nigdje niste imali prilike vidjeti: čardak, sofra i slično. Cijena ulaznice od 3KM (oko 11 kn) nije vrijedna spomena za ovo iskustvo.

Despića kuća je primjer tradicionalne srpske kuće sagrađene u Sarajevu. Kuća je građena i nadograđivana u periodu od 17. do 19. stoljeća te je u njoj moguće vidjeti različite stilove uređenja, ovisno o periodu gradnje i generaciji obitelji koja je živjela u njoj. Nažalost, fotografiranje u kući je zabranjeno pa na blogu nema mojih fotki. Međutim, netko se potrudio pa napravio interaktivno razgledavanje kuće te istu možete vidjeti iz udobnosti svog doma ako kliknete na ovaj link. Time ćete uštediti 3KM koliko košta ulaznica za Despića kuću :) Od cijelog obilaska kuće najviše me se dojmio testament hadži-Makse Despića kojeg smo dobili na ulasku. Odlično razmišljanje za to doba, a mnogi i danas nisu u stanju tako razmišljati.

Tijekom našeg boravka u Sarajevu trajao je i Beton fest Sarajevo tijekom kojeg su umjetnici crtali 3d slike na ulicama. Par primjera je u ispod u galeriji. Imali su malih problema s kišom koja se trudila ispirati te radove, ali upornost je pobijedila :)

Naravno, posebnu pozornost treba posvetiti i restoranima u kojima smo tijekom boravka jeli.

Restoran Dveri (http://www.dveri.co.ba/)
Prelijepi mali restoran u blizini Baščaršije. Imaju mali, ali zato maštoviti, izbor domaćih jela, fantastično su uređeni s razumnim cijenama (nisu najjeftiniji u gradu, ali vrijede uloženog :)). Sva jela koja smo probali su lijepo dekorirana i vrlo, vrlo ukusna. Bilo nas je troje i naručili smo Punjeni patlidžan, Puru (palentu) Dveri i Gulaš Dveri (Gulaš od bifteka se rijetko dobiva :)) . Sva 3 jela su izgledala i mirisala fantastično i takvog su okusa bila. Uz to smo dobili i domaću pogaču koja je jedna od najboljih koju sam dobio u nekom restoranu.

Restoran Začin (http://www.city.ba/gastro/restorani/4572-zacin)
Lijepo uređen restoran iznad Velikog parka. Miks kuhinja (tjestenine, jela iz woka, bifteci, …) i odličan izbor vina (npr. Santa Lucia od Kozlovića je bila u ponudi) te ugodna atmosfera su aduti ovog restorana. Zanimljivo je da gosti na večeru dolaze relativno kasno. Oko 20:00 smo se osjećali usamljeno, oko  22:00 je sve bilo puno do zadnjeg mjesta. Biftek iz woka s povrćem je odličan :) Pored restorana nalazi se i super kafić Balkan Express koji je uređen u jugonostalgičarskom stilu, super atmosfera i ok cijene. Odličan izbor za piće nakon večere u Začinu.

U svakom slučaju, gore navedena mjesta mogu preporučiti putnicima koji se u Sarajevu zateknu na par dana te imaju vremena i želje vidjeti i probati nešto drugačije (a da to nisu pite, ćevapi i uobičajena mjesta obilazaka grada). Evo i par fotki da dočaram atmosferu :)

Spread the love

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *