Etno selo Stanišići

Hotel Pirg i jezero

Na povratku iz Sarajeva svratili smo do Etno sela Stanišići koje se nalazi u blizini Bijeljine (BiH). Slike i video iz ovog sela sam vidio prije par godina u nekom glazbenom spotu i tada sam poželio otići i posjetiti selo, međutim isto nam nikada nije bilo usput pa smo posjet odgađali. Kako smo sada imali dovoljno vremena, a željeli smo posjetiti i drage prijatelje u Osijeku onda smo uspjeli iskombinirati jedan dan za posjet i Etno selu Stanišići.

Za početak ću spomenuti jedan mali minus Etno sela Stanišići a to je forsiranje ćirilice – ne samo na webu nego i u cijelom selu. Razumijem da se radi o srpskom selu, srpskim običajima, Republici Srpskoj i svemu ostalome, ali projekt se trudi međunarodni, privlačiti posjetitelje iz regije i nejasno mi je zašto je toliki problem napraviti web i oznake na latinici i dodati još neki jezik tipa engleskog u uporabu. Meni osobno ne smeta ćirilica, znam je jako dobro čitati, ali siguran sam da dobar dio posjetitelja ovog bloga ne zna. Kako bi se oni trebali snaći, pogledati ponudu i posjetiti selo koje je uistinu prekrasno i vrijedno posjeta? Možda netko pročita ovaj web i usvoji prijedlog, što bi mi bilo drago.

Sve ostalo u selu je vrijedno pohvale i posjeta: predivno uređenje, odličan smještaj i dobra hrana. Treba li Vam još neka motivacija?

Krenimo redom: etno selo nudi smještaj u Hotelu Pirg (4*) i sobama i apartmanima u tradicionalnim drvenim kućama. Mi smo se odlučili za smještaj u kući, koji je osim što je jeftiniji i prikladniji za posjet “etno selu”. Za nekih 50 eur možete očekivati noćenje za 2 osobe s doručkom. Sobra je prostrana, uredna, tradicionalno uređena ali sa pripadajućim modernim uređajima (klima, TV, minibar, tuš i ostalo što može zatrebati). Smještaj u hotelu je nešto skuplji, ali nudi i wellness i SPA (bazene, saune, tretmane). Hotel izgleda kao srednjevijekovni dvorac na par katova, a nedaleko se gradi sličan, samo veći :)

Hrana se poslužuje u nekoliko restorana koji su dok smo bili tamo bili prilično puni. Mi smo jeli doručak i kolače (da, morao sam malo prekršiti dijetu :)) i bili su dobri. Pristojan izbor dobrih kolača i super napitaka (limunade s raznim aromama – npr. limunada s dodanom aromom jagode) te veliki izbor dobrih kava (s monin sirupima), sladoledi i ostalo. U svakom slučaju, gladni nismo ostali, a cijene su pristojne.

I ono što je najbitnije, atmosfera i uređenje. Selo se sastoji od 2 dijela, kamenog (oni ga nazivaju “duhovnim”) i drvenog (“svjetovnog”) dijela. Kroz cijelo selo protežu se umjetna jezera i potoci pregrađeni mostovima koji su replike poznatih mostova iz Bosne.
Drveni dio sastavljen je od autentičnih drvenih kuća koje su skupljane po središnjoj BiH te su rastavljene i prevežene u ovo selo gdje su onda restaurirane i ponovno sastavljene. Neke kuće namijenjene su smještaju, dok su druge kafići, mali muzeji starih zanata (kovačnica, mlin potočar, vodenica,…) ili dućani. Kuća ima puno, povezane su kamenim stazama a oko njih slobodno trče mačke, psi, kokoši, patke i nama prava atrakcija: crni labudovi. Količina zelenila i prirode, te slobodne životinje stvarno opuštaju te se u selu moguće lijepo odmoriti.
Kameni dio sastavljen je od replika crkvi i manastira (samostana) iz BiH i ostatka svijeta (krstionica je replika neke pravoslavne crkve s Aljaske) a uz njih su tu kameni hotel(i) te dvorane za kongrese, vjenčanja i ostale aktivnosti (igraonice…). U svakom slučaju, sve je uklopljeno dosta skladno (iako će neki reći kičasto i neprimjereno). Selo je prilično veliko te je stvarno lijepo za šetnju i odmor. Gostima koji planiraju ostati duže ili su voljni baviti se i nekim aktivnostima na raspolaganju su bicikli i konji za jahanje, vožnje fijakerima i slično.

I naravno, evo nešto slika koje najbolje dočaravaju atmosferu u selu.

Spread the love

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *