Smokve

Hvala princessmaja na jučerašnjem gost-postu Kako preživjeti PMS. To je tema o kojoj ne mogu pisati iz iskustva, možda samo s korisničke strane :) Ja danas nastavljam po starom, red dnevnika prehrane, malo o rekreaciji i tako. Ništa novo, radni dani su svi slični.Srijedu navečer sam uz spomenuto voće pojeo još salatu od piletine. Došli nenajavljeni gosti, nije bilo vremena za spremanje pa smo pribjegli naručivanju. Klinci+pizza i svi sretni. A meni, salata od piletine. Ne znam zašto većina dostava hrane ima fetiš u salatu od piletine stavljati tjesteninu (i to ne spomenuti u sastojcima) i majonezu. Zar je stvarno tako teško smisliti nešto novo? Ili je cilj kupce jeftino zasititi velikom porcijom i masnom majonezom? Uglavnom nisam baš ponosan na sebe zbog toga što sam to pojeo, ali sam drugi dan odlučio malo manje jesti i malo više se kretati. Tako da smo četvrtak navečer proveli u šetnji našim kvartom (prvi put od kad tu živimo smo do dućana i kioska – koji su na suprotnim krajevima) išli pješice. Pedometar kaže 4.5 km šetnje. Tako da sam bar dio viška namirnica iz te salate od srijede maknuo. Jelovnik od četvrtka je jednostavan: integralni kruh i dukatela light za doručak, odlična pileća prsa i povrće sa žara iz restorana Paesano (na slici) i za večeru salata od tunjevine i graha  (konzerva iz dućana nakon šetnje). Za međuobrok sam pojeo suhe smokve od Seeberger-a.

U petak sam ponovio isti doručak kao u četvrtak. Za ručak mala porcija rižota od piletine i šparoga i velika salata od cikle. Zanimljiva kombinacija :) Za večeru konzerva haringe u meksičkom umaku. Imam zalihu konzervi haringi kupljenih u Austriji. Te konzerve baš volim iako nisu 100% zdrav obrok a baš ih nema kupiti kod nas (osim u Lidlu povremeno). Za međuobrok ostatak smokvi od jučer.

Moram napisati koju riječ o suhim smokvama, a posebno o osim Seebergerovim. Jedne od boljih suhih smokvi koje sam probao, ali su papreno skupe – bar u Konzumu (sudeći po webu, duplo jeftinije su u Muelleru što ću provjeriti i objaviti).  To su jedine suhe smokve koje sam našao da nemaju nikakve aditive, ni šećere ni sumpor. Znam da je jako teško kupiti hranu bez aditiva, boja, konzervansa i svega i ne težim tome da trenutno to sve izbacim iz prehrane. Svjestan sam da ih je treba konzumirati što manje, ali potpuno izbacivanje pada u vodu ako ništa radi prehrane iz restorana i slično kada niti ne možemo biti sigurni što jedemo. Stoga se trudim kupovati bar voće, povrće, meso i kratkotrajne proizvode bez aditiva. Nego počeh o smokvama :) Smokve: 100 gr suhih smokava sadrži manje od 250 kcal a obzirom da su slatke predstavljaju odličan međuobrok ili čak desert. Naravno, za one koji ih vole. U 100gr suhih smokava je 68gr ugljikohidrata, 3.3 grama proteina i skoro nimalo masti te skoro 10grama vlakana. Uz to, dobar su izvor različitih minerala i vitamina.
Pripisuju im razna ljekovita svojstva, ali ono meni najzanimljivije je smanjivanje kolesterola i masti te smanjuju i rizik od srčanog udara. Uz bademe, smokve će biti redoviti međuobrok i tijekom dijete a posebno kasnije tijekom održavanja težine.

Da ne davim više o smokvama, one koje zanimaju ostali detalji mogu se poslužiti Googleom :) Ako netko zna za još kojeg proizvođača koji prodaje suhe smokve bez aditiva, javite kroz komentare pa ću ih probati :)

Spread the love

5 comments

  1. sto fali sumporu u smokvama? ima istu ulogu kao i sumpor u vinu, dodaje se stoljecima i nema negativne poslijedice koristenja.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *