U vrtlogu propasti

vrlog propasti

Oni koji su me upoznali mogli su primijetiti da me jako nervira loša usluga u uslužnim djelatostima. Konobari koji ne mogu zapamtiti narudžbu 2 osobe, prodavači koji se ne znaju nasmiješiti i pozdraviti, blagajnici koji ne smatraju da je potrebno vratiti točan ostatak novca, hotelijeri koji iznajmljuju sponzorske suncobrane i svi ostali koji u svom poslovanju ne shvaćaju da je kupac razlog njihovog postojanja. Možda ovo zvuči brutalno, ali me zanima koliko je tih poduzetnika i firmi svjesno činjenice da kada rastjeraju kupce, mogu staviti ključ u bravu? Mi smo uistinu premalo tržište da si netko može dozvoliti luksuz rastjerivanja kupaca. Danas sam uspio ući u 3 takva dućana i ne znam što mi je više smetalo i u kojem :)

vrlog propastiDakle, bili smo u Arena centru i ušao sam u DM, kemijsku čistionicu Lemia i Bio&Bio. Nakon toga sam otišao iz Arene i odlučio da je za danas dosta kupovine i nerviranja :)

Pa krenimo redom. U DM-u od dvije blagajne radi jedna i na toj jednoj student. Prvo što me smeta je zapošljavanje studenata na blagajnama (ali već sam početkom ove godine rekao da DM polako tone što se pokazalo i time da više nisu najbolji RH poslodavaca, a vjerujem da će se to uskoro odraziti i na pad prihoda koji će se početi presipati u Mueller). Od nekadašnjih ljubaznih i uslužnih prodavačica, sada imamo nesposobne (čast iznimkama) i nezainteresirane studente koji od 3-4 čovjeka uspiju napraviti gužvu. I nakon što dođem na blagajnu i blagajniku za račun od 12.90 kn dam 103 kn, on mi uredno vraća 90 kn. 10lp mu nije palo na pamet niti potražiti niti vratiti. Još me zbunjeno pogledao kada sam ga pitao zašto ne vraća 10lp. Nadam se da naše inspekcije ponekad svrate i u te veće lance trgovina i provjere stanje blagajne. Kladim se da nema niti jedne u kojoj blagajna štima. Uglavnom, veliki minus za DM, ali pošto mi je proizvod hitno trebao nisam imao drugog izbora. Već sam ih prije otpisao radi takvog odnosa prema kupcima.

Drugi primjer je kemijska čistionica Lemia. Došli smo podići 1 hlače s kemijskog čišćenja. Ukupno, preko 10 minuta čekanja za tu jednostavnu operaciju. U kemijskoj čistionici radi samo jedna (!?) djelatnica koja je spora i vrlo nezainteresirana za stanje kupaca. Dijelom je mogu razumjeti. Nedjelju sama provodi radeći (za vjerojatno sitnu plaću) i trpi sve oni koji (poput mene) baš nedjeljom imaju potrebu nešto podići ili donijeli. Ali, to mi nikada nije bilo opravdanje. Ako joj je mrsko raditi, nek da otkaz. Možda će kroz x iteracija Lemia pronaći djelatnicu koja je voljna raditi.

Uglavnom, dok je Marina stajala i čekala podizanje mojih hlača (jer je meni nakon 5 min dojadilo), ja sam otišao u Bio&Bio kupiti nešto suhih smokvi (koje sve teže pronalazim, btw). Naravno, uzeti suhe smokve s police, stati u red na praznoj blagajni i platiti i nije neka posebna operacija. Međutim, djelatnice (2) uredno slažu police po dućanu i uopće se ne obaziru na kupce u dućanu niti na mene koji stojim pred blagajnom i čekam plaćanje. Tek kada sam otišao do jedne i pitao je da li netko možda radi na blagajni se udostojala pogledati me i doći do blagajne i naplatiti mi traženo.

Poslije toga sam još stigao do Lemie, pričekati da podignem svoje hlače. Tu već nisam mogao prešutiti pa sam ženi prokomentirao da bih sam kemijski prije očistio te hlače nego što mi je trebalo da ih podignem s čišćenja i platim.

Nije ni čudo da nas stranci dožive kao zemlju čudaka i neljubaznog naroda. Osmijeh ni pozdrav nisam vidio ni doživio niti u jednom dućanu. U neke od njih ću se ponovno vratiti samo zato što nemam bolju alternativu, ali ako je pronađem ovo su sigurno dućani u koje neću ići. Vjerujem da ima još onih koji su doživjeli slična iskustva.

Uglavnom, jedan od uzroka današnjeg problema je famozno rezanje troškova. Većina ti firmi je odlučila štediti na ljudima. Otpustili su “višak”, ostalima smanjili plaće. Sada imaju nemotivirane i nezainteresirane djelatnike koji im svojim ponašanjem (nadam se nesvjesno) tjeraju kupce. Kupaca je ionako svakim danom sve manje, te bi ove koji još nešto kupuju trebalo čuvati kao kap vode na dlanu. Kada prihod padne ispod neke kritične točke, više neće imati koga otpustiti da bi srezali troškove i zadržali profitabilnost. Morat će se zatvoriti kao i mnogi drugi oko njih.

Šteta.

Spread the love

8 comments

 1. Nosi karticu i plati sa karticom, pa ce sve biti uredno na tvom racunu a oni se nece patiti.

  1. Magdalena, vidi se da ne živiš u Hrvatskoj :) Ovdje je moguće doći u trgovinu i da ti kažu da za taj dan više ne primaju kartice jer su napravili obračun iako je još više od pola sata prije kraja radnog vremena :) Tu ekipu sam zaboravio spomenuti, desilo mi se prije nekih 3 tjedna u jednom velikom lancu prodavaonica sportske opreme. I dodatni plus, ovdje te i dalje jako čudno gledaju ako 12.10 kn (malo više od 2 dolara) platiš karticom. Još smo mi divlji narod

   1. Dobro si me nasmijao, i dobro se tih pogleda sjecam prosle godine kad sam nesto sa karticom placala.
    To za obracun mi je totalno nepoznato i moram reci nepotrebno, jer tako ponasanje ovdje nepostoji. Nekad “padne” system, ali uvijek ima nacin okolo.
    Meni ovdje tocno kako si rekao uopce nije problem nesto u iznosu od $2 sa karticom platit, pogotovo ako se to nekih trgovina tice i onih bodova itd. Ali nismo uvijek sitnicari.
    Da ja nezivim u Hrvatskoj, niti u Zagrebu, ali moram priznati da bi i mene to sve naljutilo i samo kazem hvala sto me tako nesto nikada nije snaslo dok sam i u DM i u Konzumu placala sa karticom. Sada vise znam, ali nadam se da ce se do iduceg puta situacija popraviti.

 2. Ako ti bude opet nešto trebalo iz DM-a navrati do mojeg naselja….u tom DM-u je ljubaznost i odnos prema kupcima na zavidnoj visini….i zato uvijek volim otići do tog dućana.

 3. Bio&Bio i u Avenue Mallu je drama. Scena potpuno ista, prodavačice slažu svoje tebe ko hebe. Otišla sam i ostavila proizvod na blagajni iz protesta.

 4. Evo danas sam bila u Bio&Bio Avenue Mall. Upitala sam prodavača što me zanima. Objasnio mi je sve, i više od toga. Ja zadovoljna.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *