Različita mišljenja

Čini mi se da su vas moja odluka o promjeni prehrane i pisanju bloga motivirali na iznošenje vlastitih iskustava što mi je izuzetno drago. Dobivam puno ideja, prijedloga, savjeta i komentara kroz komentare na blogu i Facebooku te kroz diskusije na Twitteru.Drago mi je da nisam jedini koji se susreo s ovakvim izazovima, drago mi je čuti vaša iskustva i isto tako neke vaše savjete primijeniti. Oni čije savjete ne primijenim ili odbijem, nemojte se ljutiti. Možda će pomoći nekom drugom tko ih pročita tako da naće otići u vjetar.

Zašto neke stvari odbijam:

 • HL i slični MLM proizvodi: ne vjerujem previše u tretmane umjetnim preparatima. Ne zato što ne mislim da ne pomažu (čak vjerujem da su djelotvorni) nego zato što vjerujem da ili stvaraju ovisnost ili dugoročno štete organizmu. Znam da će me sada fanovi HL-a razapeti, ali vjerujem da se isti rezultati mogu postići i bez kupovanja (skupih) pripravaka. Imam dosta glupi primjer za usporedbu, ali pomoći će u objašnjenju mog stava. Kao klinac sam uspio dobiti herpes na usni i nakon toga usne su mi počele pucati i sušiti se. Uz tretman raznim kremama za tu namjenu, herpes se povukao ali su usne još neko vrijeme ostale suhe i ispucale. Doktorica je mami dobronamjerno sugerirala da mi kupi neki balzam za usne u sticku (namjerno ne pišem imena brandova, da mi njihove pravne ili PR službe nebi nešto zamjerile :)) koji mi je kratkoročno odlično riješio problem ispucalih usana. Međutim, i danas, 20ak godina nakon toga ja još uvijek koristim balzame za usne jer bez njih jednostavno ne mogu. Postao sam ovisan, i već nakon 1 dana bez balzama mi se usne suše, počinjem ih lizati da ih ovlažim i počnu pucati. Tek nedavno sam naišao na članak (http://www.radiosarajevo.ba/novost/63113/Balzam-za-usne-izaziva-ovisnost) u kojem se spominje istraživanje koje to dokazuje. Zato ne želim doći u poziciju da postanem ovisan o nekom proizvodu koji će mi kratkoročno pomoći, a dugoročno me vezati kao lojalnog kupca za neku korporaciju :)
 • Razni čajevi: neke čajeve volim piti, neke jednostavno ne podnosim. Ne mislim da ću se prisilom na nake stvari naviknuti (probao sam) i stoga ću stvari koje mi ne odgovaraju jednostavno prestati koristiti. Ima dovoljno alternativa za sve da se ne moram mučiti i piti čajeve koji me tjeraju na povraćanje ili mi odmah ujutro upropaste dan. Naravno, svaki čaj ću prije konačnog odbijanja probati :)
 • Radikalne promjene: Iako mnogi smatraju da je moj zaokret radikalan, ja se s njima ne slažem. Moj dnevni jelovnik se sastoji od 3 obroka od zdravih (ili najmanje nezdravih) preporučenih namirnica (ovisno što je dostupno). Velika je promjena u količini hrane koju unosim – npr. prije bih bez problema pojeo 2 McD menija i desert za večeru nakon obilnog ručka – ali ta promjena u smanjenom unosu masti, šećera i ugljikohidrata mi nebi trebala škoditi, a i psihički sam se pripremio pa mi ne smeta. Ali gledano na moj dugoročni cilj (godina dana dijete i rekreacije i još nakon toga bar godina dana održavanja rezultata) ne želim odmah ni izbaciti sve što nije 120% zdravo. Koliko će mi štetiti šnita integralnog kruha namazana Dukatelom ako sam prije toga doručkovao bar 2 šnite kruha namazane paštetom, Top2 i sa salamom i sirom ili namazane Nutelom. Da, dugoročno moram doći do toga da jedem što je zdravije moguće, ali ne moram se svega odmah odreći i vjerujem da će rezultati nakon par mjeseci pokazati da sam u pravu. Tako da, vidjet ćete sigurno još koji put neko jelo koje nije 120% zdravo i dijetalno, ali sam siguran da je sigurno bar 70% manje masno, kalorično i slatko nego nešto što sam jeo prije par tjedana dok nisam počeo s programom.
 • Teretana, planinarenje, trčanje, ples: Pošto se nakon djetinjstva (osnovne škole) nisam bavio nikakvim sportom (uredno sam izbjegavao i sve tjelesne aktivnosti na satima tjelesnog u srednjoj školi i faksu) ne mislim da mogu odmah početi sa sportskim životom. Moj plan su šetnje, brzo hodanje, aerobne vježbe u teretani i nakon toga šetnje na Sljeme. Više od toga sumnjam da će se razviti. Što radi ostalih obveza koje imam a što radi toga jer se u drugim stvarima ne pronalazim. Ako mi se nešto svidi, tim ću se rado baviti, a ako ne onda obično pada nisko na listu prioriteta. Spomenute aktivnosti koje planiram, ako ustrajem u njima (što mi je cilj) bi trebale biti sasvim dovoljne da održavam preporučeni nivo tjelesne aktivnosti. Dakle, i tu ne želim ništa radikalno mijenjati (iako je promjena iz sjedilačnog načina života u bilo koji drugi koji uključuje kretanje velika, ne vidim se kao iron man)
 • Razne dijete (UN, SB, …): Nisam oduševljen. Da, neke se sastoje od stvari koje volim jesti i možda bi mi bile idealne ali ključni parametar pri toj odluci je da ne znam previše osoba koje su nekom dijetom skinule kilograme i da su dugoročno ostali na toj razini. Većina ih je na kraju dobila više kila nego što su  ih dijetom izgubili. Neke stvari (Život u zoni) ću proučiti jer imaju potencijala biti promjena životnog stila kojoj u stvari težim. Eh, nekad davno sam probao UN dijetu. Odustao sam sedmi dan. Koliko god rižota pojeo, nakon 2 sata sam bio neizdrživo gladan. Kratkoročno, dijete vjerojatno mogu ostvariti rezultate, ali moj cilj je iskombinirati one stvari koje mi odgovaraju iz više dijeta i savjeta koje sam čuo (i koje ću čuti, i koje sam prije probao i koji su mi donosili rezultate) tako da mogu imati model prehrane koji je primjenjiv za sve moje potrebe (posao, godišnji, putovanja, blagdani, fešte) jer je to jedini način da dugoročno uspijem ostvariti cilj. Bilo što neprimjenjivo će me prije ili kasnije pokolebati, a onda jedna loša odluka vodi u drugu i kile se vrate.

Ako sam nešto preskočio, objavit ću u idućim postovima.

S nekim savjetima koje sam dobio se slažem, a jedan koji stvarno dugoročno namjeravam primijeniti je totalno izbacivanje rafiniranog šećera (i proizvoda koji ga sadrže) i drugih štetnih zaslađivača (corn syrup)  iz prehrane. Vjerujem da postoje zdrave alternative (ili bar znatno manje štetne) koje će mi omogućiti da ipak uživam u slatkim zalogajima ponekad :)

Eh, i jučerašnji jelovnik: integrali kruh i sirni namaz za doručak, istarska maneštra (bez krumpira, sa slanutkom) te varivo od tikvica za večeru. Vaga jutros: 131.3

PS. Promijenio sam temu bloga, ali i dalje nisam zadovoljan tako da će sigurno biti još jedna promjena. Bitno mi je da ova tema ima nested comments tako da se vidi tko kome odgovara na koje pitanje kako bi se diskusije održale :)

Sutra i prekosutra ćemo kuhati ručak i večeru pa će biti i prvih recepata :)

Spread the love

9 comments

 1. Bravo Nenade, samo naprijed! :) Svaku informaciju koju dobiješ treba uzeti “sa zrnom soli” i čini se da ti to radiš po defaultu :)
  Apropo vaganja – po vlastitom iskustvu vaganje češće od jednom tjedno nema nekog smisla, a OK period u kojem se mogu vidjeti promjene je 14 dana. Svakodnevno kilaža fluktuira zbog različite količine vode u organizmu i zato realno stanje nije realno pratiti prečesto. Uostalom, uz kilažu te trebaju jednako zanimati centimetri. Nabaviš krojački metar od 2m i mjeriš opseg trbuha (preko pupka) i eventualno neki dio tijela gdje ti se još pojačano taloži masnoća (u mom slučaju to su noge, kod drugih muških češće su to prsa). Vaganje uvijek isti dan u tjednu, po mogućnosti ujutro na tašte, nakon obavljenog wc-a – kako bi uvjeti vaganja bili što sličniji.

  I weight loss ticker na dnu svakog posta – naravno da ne. To je za ekipu koja ima krive motive. Tvoj motiv je zdravlje i zdrav život koji za *posljedicu* ima gubljenje suvišnog masnog tkiva. Nisi žena koja ima fraze od pojavljivanja na plaži, nego racionalan čovjek koji se voli i želi živjeti dugo i sretno :)

  1. Sve za vaganje znam. Tickerr je tu da stvar ucini zanimljivijom i onima koji me ne prate radi mog cilja. A nekad se mozda iz njega izvuce fora graf (ima i hrpa aplikacija na iphoneu za to) ili infografika ili nesto zanimljivo. Od viska podataka ne boli glava, a i ne uzima mi vrijeme, a zabavno je. Ovo s metrom je dobra ideja, budem se izmjerio i to cu onda tjedno pratiti

 2. Sviđaju mi se odgovori :)
  Lijepo je poslušati i uvažiti savjet od svakoga, ali prije svega treba slušati sebe i svoje tijelo!

 3. Odlično! Sretno i pratim te! :)

  Ja sam krajem ljeta odradil “30 day paleo challenge”, no zastranil sam i sad idem ponovno s paleo dijetom na duži rok.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *