Skoro na pola puta :)

Nakon kraće kreativne blokade, nastavljam s pisanjem bloga :) Neću baš nastaviti s pisanjem tamo gdje sam stao jer se ne sjećam svega što sam jeo, niti sam vodio ikakvu evidenciju, ali od danas ću se truditi nadoknaditi propušteno.Uglavnom, glavna vijest je da me 1 kg dijeli od pola zacrtanog puta. Da podsjetim, počeo sam sa 133 kg, cilj je 95 kg a sredina je 114 kg. Ja sam danas na 115 i sretan sam postignutim rezultatom.  Prosjek mršavljenja je i dalje 1.6kg tjedno. U prehranu sam dodao redovito konzumiranje lješnjaka i/ili badema. Bar šaku svaki dan pojedem kako bih na idućem vađenju krvi popravio omjer dobrog kolesterola.

Također, u međuvremenu mi je stigao uređaj za mjerenje masti u organizmu. Kada sam krenuo na dijetu, par dana nakon toga sam se izmjerio kod prijatelja na vagi i vaga je pokazala 42% masti u organizmu. Ovaj aparat sada pokazuje 37% što je sasvim solidan pokazatelj koji pokazuje da ipak gubim više masti tijekom dijete nego vode i mišića. Provjerit ću jedan dan rezultat i na vagi na kojoj sam se prvi put vagao i usporediti ga s novim aparatom.

Iskoristio sam i slobodno vrijeme zadnjih 2 tjedna i pročitao vrlo zanimljivu knjigu o prehrani koja se zove Why We Get Fat: And What to Do About It. Knjiga je vrlo zanimljiva, zahvaljujem se onima koji su mi je preporučili za čitanje i preporučam svima koje muči debljina da je pročitaju. Autor donosi jednu (ne tako novu) teoriju prehrane koja, po njegovom mišljenju i prikazanim istraživanjima, dugoročno donosi vitku liniju i optimalan odnos trigliceriga i kolesterola u krvi. Ukratko, radi se o izbacivanju ugljikohidrata (posebno šećera i rafiniranih žitarica) iz prehrane a konzumiranje masti i proteina. Pošto nema smisla da sad prepisujem a ni prevodim argumente za i protiv iz knjige, preporučam čitanje :)

Obzirom da se moja prehrana zadnjih par mjeseci temelji(la) na poprilično sličnim principima vjerujem da u cijeloj teoriji ima nečega. Razlika između moje prehrane i onoga što autor sugerira u knjizi je u drugačijem omjeru proteina i masti (jedem znatno više proteina i manje masti nego što autor smatra dobrim) i imam posljedicu koju knjiga previđa a to je nizak dobri kolesterol. Obzirom da popravljam omjer masti i proteina u prehrani, vidjet ćemo što će iduće pretrage krvi pokazati za mjesec i koji tjedan.

 

 

Spread the love

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *